O nás
História Sesslerky siaha do 18. storočia. Pôvodne sa začalo s výrobou
piva, neskôr sa pridala aj výroba sladu.V druhej polovici 19.
storočia bola ukončená výroba piva.
Napriek rôznym režimom v 20. storočí sa sladovňa prebíjala dopredu
a upevňovala si pozíciu na trhu. Hoci zdevastovaná
a v katastrofálnom stave, prehupla sa do 21. storočia.
Takúto ju našiel v roku 2004 nový majiteľ. Ten si povedal, že opráši
históriu a pozdvihne výrobu sladu na svetovú úroveň. K tejto
myšlienke sa pridala aj ďalšia. Obnoviť výrobu piva. Písal sa rok 2007.
A od tohto kroku bolo blízko k reštaurácii.
Výroba sladov v sladovni Sessler je založená na starej
tradícii a veľkom podiele ručnej práce. Napriek automatizácii príjmu
jačmeňa, jeho namáčaní, pražení v pražiči, či hvozdení, veľa záleží na
ľuďoch. Individuálne posudzovanie klíčenia, obracanie i zberanie zeleného
sladu je závislé na pracovníkoch sladovne. Taktiež kontrola pražených sladov je
plne v kompetencii pražiarov.
Zjednodušene možno VÝROBU SLADU zhrnúť
do nasledovných bodov:
- príjem a čistenie jačmeňa
- skladovanie jačmeňa
- máčanie jačmeňa
- vymáčanie a klíčenie jačmeňa
- sušenie (hvozdenie) sladu
- skladovanie a expedícia sladu
- praženie sladu
- skladovanie a expedícia pražených sladov
Pred vlastným prijatím jačmeňa do sladovne sa vykonáva rozbor jačmeňa. Až
po kladnom stanovisku laboratória sladovne je možné prijať jačmeň na sklad.
Jačmeň sa prečistí a uskladní v skladoch. Po rozhodnutí o výrobe
sladu sa odváži presné množstvo jačmeňa a zamočí sa v tzv. štokoch.
Tu sa začne zrno jačmeňa prebúdzať k životu. Ukončením máčania sa jačmeň
vymáča na podlahu humien, kde zrno pokračuje v klíčení a raste.
V určitom okamihu majster sladovne rozhodne o ukončení klíčenia,
zelený slad sa zozbiera z humna a dopraví na hvozd. Tu sa slad usuší
a preruší sa jeho klíčenie. Po usušení sa slad odklíči a uskladní
v silách. Takto sa vyrába plzeňský a bavorský slad. Rozdiel medzi
nimi je od začatia namáčania, cez vedenie na humne, až po rôzne sušenie na
hvozde.
Pražené slady sa vyrábajú v pražiarni. Slad sa dopraví do pražiarne
a stanovené množstvo sladu sa cez násypník vsype do pražiaceho stroja. Tu
sa slad praží určitú dobu. Ku koncu praženia pražiar v rýchlom slede kontroluje
kvalitu upraženého sladu. Ak slad dosiahne požadovanú kvalitu, pražiar vypustí
upražený slad na chladiacu misu. Po schladení sladu sa tento uskladní
v zásobníkoch. Po rozbore kvality v laboratóriu sladovne sa hotový
slad uskladní v silách.
Uskladnené slady sa pred expedíciou ešte leštia a zbavujú prachu
a rôznych nečistôt a úlomkov. Môžu sa expedovať voľne alebo v 50
kg vreciach. Sladovňa vychádza v ústrety aj malým a drobným
odberateľom - expedovať sa dá od jedného kilogramu.